Jornada Mundial pel Treball Digne

Contra la crisi. “Feina digna i amb drets”

Avui, 7 d’octubre de 2009 i convocats per la Confederació Sindical Internacional (CSI), commemorem el Dia Internacional del Treball Digne.

Davant la greu situació internacional de crisi econòmica a què ens hem vist abocats per la manca de responsabilitat i d’escrúpols d’alguns, els treballadors i les treballadores ens neguem a ser víctimes d’aquesta situació.

Davant l’amenaça de la destrucció de 50 milions de llocs de treball al món, i la condemna de 200 milions de persones a la pobresa severa, la UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya, amb els més de 200 milions de treballadors i treballadores afiliats a la CSI, EXIGIM:

– Fer front a la crisi mundial mantenint i creant ocupació. Per això reivindiquem el Pacte mundial per l’ocupació signat el passat mes de juny a l’OIT.

– Regular el sistema financer mundial, posar fi als paradisos fiscals, als sous abusius dels directius, i gravar amb un impost universal les transaccions financeres.

– Assolir un model econòmic que sigui més just, eficient i sostenible, tant en l’àmbit social com en el del medi ambient

Volem treball digne per a tothom, a Catalunya i a la resta del món. I treball digne vol dir, en primer lloc, un treball que faci possible una vida digna, i això és treball estable i amb drets. S’ha de posar fi a la temporalitat que afecta especialment els col·lectius més vulnerables: els joves, les dones i els treballadors i treballadores immigrants.

Demanem polítiques públiques que permetin crear ocupació de qualitat! Treball digne vol dir treball amb drets reconeguts i que es respecti la legalitat. Això inclou el dret a la representació sindical i a la negociació col·lectiva, que en aquests moments està congelada a tot l’Estat espanyol per una actitud regressiva i irresponsable de la patronal. S’ha de posar fi al bloqueig de la negociació col·lectiva que manté estancats els convenis i que està jugant amb els salaris de milions de treballadors i treballadores.

També la protecció social és part irrenunciable del treball digne. S’han de reforçar les polítiques socials, perquè arribin a tothom i s’eviti l’extensió de la pobresa, la marginació i l’exclusió socials. Els col·lectius més desafavorits han de tenir les mateixes oportunitats de trobar una feina digna. Per això és necessari enfortir el sistema públic d’ocupació i ampliar les oportunitats de formació i d’inserció en el món laboral.

Finalment, el treball digne és fruit del diàleg social. Els representants dels treballadors i els empresaris han de continuar negociant per trobar solucions que permetin més estabilitat social, més creixement i més desenvolupament sostenibles. El diàleg social és garantia de justícia i de progrés. Per això, prou de posicions regressives de la patronal! No sortirem de la crisi si s’estén encara més la precarietat entre els treballadors i les treballadores. Contra la crisi tan sols hi ha una recepta: feina digna i amb drets!”

Cartell de la jornada. Veure en PDF

Guia de la campanya. Veure en PDF

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s