DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

El sentit de la diada respon a la lluita de les dones treballadores per tal d’obtenir millores laborals i socials. Des de l’època industrial, les dones han patit discriminacions respecte als homes i, actualment, tot i els avenços socials de les societats contemporànies, encara no podem afirmar que la inserció de les dones al mercat laboral es doni sempre en condicions d’igualtat. En el cas de les dones immigrades la situació encara es veu més agreujada per la triple discriminació que pateixen en tant que dones, treballadores i immigrades.

Les dones immigrades, treballen majoritàriament als sector més feminitzats i al serveis de proximitat ocupant sectors laborals caracteritzats per la inestabilitat i la precarietat jurídica i laboral. A banda de l’accés desigual als drets per la via del treball, també es produeix un accés desigual per la via del reagrupament familiar.

D’altra banda, els discursos i pràctiques sovint no prenen en consideració ni la gran diversitat que hi ha al interior de la pròpia categoria de “dona immigrant”, ni les potencialitats, habilitats i aportacions que elles poden fer als processos de convivència a la societat d’acollida com a treballadores emprenedores, i generadores del creixement econòmic.

Ometre el protagonisme de les dones immigrades implica la negació de la seves possibilitats de representació, i per tant, la seva capacitat per la transformació social. No tenir present el seu paper en tant que subjectes socials que interactuen i modifiquen l’espai local, té com a conseqüència la “silenciació” de les situacions d’opressió que viuen

Cal abordar aquells temes, que condicionen de manera clau els seus processos d’ incorporació social – i que són en el centre de les reivindicacions d’AMIC-UGT- com ara els efectes negatius que viuen com a causa de la pròpia estructura econòmica i d’algunes qüestions que contemplen de les polítiques d’estrangeria que s’estan implementant al nostre país.

El dia 8 de març és un dia de celebració però sense dubte és un dia de lluita i reivindicació que ens ha d’empènyer a seguir conquerint espais per al reconeixements de drets.

N. Benhammou. Assessor d’AMIC  nbenhammou@associacioamic.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s