AMB L’ECONOMIA SUBMERGIDA, TOLERÀNCIA ZERO

EINES PER COMBÀTRE-LA 

No existeixen dades precises sobre el pes de l’economia submergida en Espanya, encara que d’acord al Ministeri de Treball s’estima un frau fiscal en de més de 200.000 milions d’euros.

El treball en negre planteja problemes a l’Estat però especialment als treballadors i treballadores que poden veure negats els seus drets socials i laborals, abocats a la precarietat i perillositat en el treball.

Si bé l’economia submergida es dóna especialment a determinats sectors d’activitat (agricultura, servei domèstic, construcció, comerç, entre d’altres), àrees geogràfiques i col·lectius (mestresses de casa, cangurs, assistents de malalts, aturats, persones amb segons o múltiples feines, persones amb contracte parcial i que treballen a temps complet cobrant una part en negre), els immigrants en situació administrativa irregular són un dels col·lectius especialment vulnerables a caure en ella. La irregularitat, ja sigui en l’entrada o en la permanència en Espanya, suposa costos enormes per als immigrants, acostats al treball en negre o a ser presa fàcil d’explotadors que abusen de la seva situació.

L’economia submergida és una xacra social que està tenint efectes negatius en la societat i que, davant de la crisi econòmica actual sha de combatre de forma contundent pel benestar social i l’economia del país.

És necessari l’establiment de mecanismes que vetllin per la garantia dels drets de les treballadores i treballadors, mentre siguin una eina per lluitar contra l’economia submergida. En aquest sentit, AMIC-UGT de Catalunya celebra el traspàs de la Inspecció de Treball i Seguretat realitzat pel Govern espanyol a la Generalitat de Catalunya (aprovat el 25 de febrer), ja que podrà ser un instrument ferm per lluitar contra l’activitat informal, reforçant-se així la inspecció en les empreses catalanes i així evitar qualsevol tipus de discriminació o irregularitat. Ara bé, és necessari estar atents a l’aplicació i efectivitat d’aquest instrument i dotar-lo de  pressuposts suficients per a que pugi desenvolupar les seves competències.

Una altra de les eines per lluitar contra l’economia submergida és l’arrelament laboral que, com l’arrelament social, pot donar lloc a la regularització de treballadors immigrants no comunitaris i a la denúncia de situacions d’explotació laboral.

La Llei d’Estrangeria (redactada conforme a la Llei Orgànica 2/2009), d’altra banda, estableix un nou supòsit per a les persones que són víctimes d’explotació laboral. D’acords als articles 59 i 59 bis, l’estranger en situació irregular a Espanya que sigui víctima d’explotació laboral o de tràfic il·lícit de mà d’obra, entre altres situacions, podrà quedar exempt de responsabilitat administrativa i no serà expulsat si denuncia als autors o cooperadors de l’esmentat tràfic i col·labora amb les autoritats competents. AMIC valora positivament aquest nou aspecte que introdueix la Llei en benefici dels treballadors i treballadores immigrants.

Si bé l’ocupació és un factor essencial en la integració, i a més, en el cas dels treballadors no comunitaris un element imprescindible per accedir o mantenir una situació administrativa regular i accedir així a altres drets socials, l’ocupació és un factor idoni d’integració sociolaboral, per als espanyols i els estrangers, quan aquest reuneix condicions de qualitat i dignitat.

Article de  Janette Vallejo, portaveu i coordinadora de l’àrea de comunicació d’AMIC-UGT de Catalunya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s