LA FORMACIÓ I OCUPACIÓ COM ELEMENTS CLAUS PER LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS!

És evident que estem vivint un moment difícil amb la crisi, i ho estem vivint tots, sense excepció. Com tots sabem i es palpa al carrer, les xifres d’aturats no paren de créixer i sembla que n’hi ha per estona. Però el Govern té la fórmula per aprofitar aquests temps en que milers de persones estan a l’atur: LA FORMACIÓ.

Des de fa uns mesos, la ciutat i gairebé tot el país, està ple d’anuncis i propagandes on des del govern i les institucions s’anima a la gent a formar-se en temps de crisi. És més, es va prometre un increment pressupostari per un major ventall formatiu amb cabuda per a tothom. I això està molt bé. Però només hi ha un detall que possiblement no s’han adonat i és que en el món real, on vivim la resta de la societat, no s’ha dut a terme o no s’ha vist implementat cap increment formatiu, si més no, a data d’avui. I no només no hi ha hagut cap incrementació, sinó que estant ja en el segon trimestre, com cada any, hi ha hagut un retard de l’oferta formativa ocupacional per part del Servei d’Ocupació de Catalunya. Els treballadors aturats segueixen aturats i sense poder ampliar coneixements. On és la formació promesa? A què esperen?

I quan pensàvem que això era greu, ens hem trobat que des del Departament de Treball s’ha llençat la gerra d’aigua freda de voler eliminar (no sabem si aquest any 2010 o indefinidament) les programacions ocupacionals de les escoles taller, cases d’ofici i tallers d’ocupació que es duien a terme des de les àrees de promoció econòmica dels ajuntaments, sense proposar cap altra alternativa que no sigui la dels ja existents plans d’ocupació local; és a dir, restant recursos enlloc d’ampliar-los.

Aquesta decisió afecta directament a més de 4000 joves, molts d’ells provinents del fracàs escolar, i a persones majors de 45 anys; dos col•lectius amb dificultats d’inserció laboral i alt risc d’exclusió social.

Des d’AMIC-UGT treballem per la promoció d’una societat en igualtat plena, i tots sabem que una oportunitat formativa és una oportunitat en l’accés laboral. Creiem en la inserció laboral com a eix d’integració de qualsevol societat.

Per aquest motiu és de suma importància lluitar per tenir a l’abast de tothom, com a dret bàsic, una àmplia oferta formativa que actuï com eina d’integració, d’equiparació d’igualtats entre tots els col•lectius possibles, que garanteixi les mateixes oportunitats en l’accés del mercat laboral sigui quina sigui la nacionalitat, l’edat o el sexe del futur treballador/a.

Reivindiquem la oportunitat real d’accés a la formació dels treballadors i treballadores i només així millorar el nivell de qualificació professional. La formació és un dret del que no volem prescindir. Els treballadors volem disposar dels mitjans necessaris per incrementar les nostres competències professionals.

Treballadors i treballadores del món, tots plegats tenim la oportunitat de reivindicar la millora de la formació i ocupació ja que son els elements claus per la igualtat d’oportunitats!

Article de l’Anna González i Thais Álvarez, tècniques orientadores en inserció sociolaboral d’AMIC-UGT de Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s