PLANTA CARA A L’EXPLOTACIÓ LABORAL

Mentre que el debat polític i mediàtic s’ha centrat en atemptar contra alguns dels drets de les persones, com és el dret a l’empadronament i al dret a la llibertat religiosa (el primer reconegut en el marc jurídic d’aquest país i el segon tant en el dret internacional com l’estatal), s’està deixat a l’oblit una realitat: la desocupació i l’explotació laboral que estan patint milers i milers de treballadors i treballadores. I sobre això, creiem, s’han de debatre i plantejar solucions urgents.

La crisi econòmica i financera ha colpejat amb contundència el col•lectiu de treballadors immigrants. D’acord al Ministeri de Treball i Emigració, de l’any 2008 al primer trimestre del 2010 la seva taxa d’atur es va incrementar en 15 punts percentuals. Si bé això és més significatiu entre els homes (comunitaris i no comunitaris) que entre les dones, la taxa de desocupació de les dones procedents de països extracomunitaris és clarament superior al de les espanyoles. I aquesta dada és especialment preocupant si tenim en compte que, en molts casos, els ingressos de les famílies d’immigrants depenen de l’activitat laboral de les dones.

No és fortuïta ni molt menys banal aquesta preocupació quan ens referim a una situació que està vivint un dels col•lectius que conformen la classe treballadora del segle XXI. Amb aquesta crisi, molts estan patint enganys, l’abús de la situació de necessitat, la imposició d’unes condicions de treball especialment lesives que determinen el pas d’una infracció social a un delicte contra els seus drets. Condicions de precarietat, d’ocupació irregular i d’explotació laboral estan a l’ordre del dia.

És necessari assumir una responsabilitat social i política davant els problemes reals que afligeixen el conjunt de la classe treballadora.  Hem de donar una resposta contundent a les mesures que només pretenen perjudicar les classes més desafavorides de la societat i que afavoreixen únicament els especuladors i aquells empresaris corruptes.

Si ho permetem, si acceptem condicions de semiesclavisme i de precarietat laboral estarem retrocedint en drets.  Drets aconseguits en la lluita sindical d’homes i dones que, durant anys, van fer front a qui els volia sotmetre.

L’organització de treballadors en els sindicats és la clau per a contrarestar l’ofensiva neoliberal a que assistim i lluitar pel manteniment i la creació d’ocupació de qualitat i de protecció social.

Treballador i treballadora planta cara contra l’explotació laboral.  Organitza’t sindicalment i defensa els teus drets!

Article de  Janette Vallejo, portaveu i coordinadora de l’àrea de comunicació d’AMIC-UGT de Catalunya

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s