TREBALLANT CONTRA ELS RUMORS I ESTEREOTIPS SOBRE LA IMMIGRACIÓ

Des de la fundació de l’Associació AMIC-UGT de Catalunya, un dels objectius principals ha sigut posar en marxa accions amb la perspectiva de contribuir en la construcció d’una societat cada vegada més plural, on es respectin les diferències individuals i culturals, en el marc dels valors democràtics, i amb una sensibilitat especial pel respecte dels drets dels treballadors i treballadores amb independència del seu origen.

Aquesta tasca és necessària en una societat on els discursos racistes i xenòfobs són presents en tots els àmbits; on les mentides i rumors sobre la immigració divideixen als ciutadans i ciutadanes i afavoreixen la fractura social. Per combatre tot això  AMIC va apostar, des de el seu inici, treballar a més a més per la convivència i la cohesió social.

Per una banda, AMIC ve desenvolupant projectes propis de sensibilització social entorn a la diversitat cultural (a través d’exposicions, de tallers, d’argumentaris contra el racisme i la xenofòbia, d’informes sobre la situació dels treballadors i treballadores immigrants al mercat laboral, etc.).

D’altra banda, participa amb el teixit associatiu  i col·labora amb les Administracions públiques en la lluita activa per aconseguir la plena integració de les persones immigrades així com la igualtat d’oportunitats per a tothom.

Actualment formem part de la Xarxa BCN Antirumors, que aplega a més cent entitats i actors socials que treballen en el desplegament a la ciutat de l’Estratègia per combatre Rumors i Estereotips sobre la diversitat cultural.

Com membres d’aquesta xarxa, vam participar en la definició dels àmbits prioritaris d’actuació: serveis socials i sistema sanitari, comerços, convivència i espai públic, i mercat laboral. Àmbits on es produeixen principalment els rumors i estereotips (com per exemple,  que “els immigrants sobrepassen les ajudes socials i saturen el sistema sanitari”, “no tenen formació i ens prenen la feina”…)

Participem en els grups de treball i les reunions plenàries de la Xarxa BCN Antirumors; col·laborem en la difusió dels productes i materials que la Xarxa va generant;   aprofitem l’oferta formativa que ofereix l’Ajuntament de Barcelona amb tal de especialitzar-nos com ‘Agents Antirumors’.

En aquest context de crisi que està patint el nostre país, des d’AMIC-UGT de Catalunya considerem ara més que mai necessari continuar treballant en aquesta línea: a) Cal implementar a tot arreu de Catalunya polítiques antiracistes que milloren la convivència entre el ciutadans i ciutadanes, B) Fer un esforç pressupostari i de tot tipus de recursos amb tal d’aconseguir els objectius d’aquells projectes orientats a desmuntar els rumors i estereotips, i C) Ampliar el treball en xarxa que ens permet com societat avançar en democràcia i cohesió social.

Més informació sobre la Xarxa Antirumors: http://www.bcnantirumors.cat/

Article de Janette Vallejo, portaveu i coordinadora de l’àrea de comunicació d’AMIC-UGT de Catalunya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s